Life Planning

Bij Life Planning bepaalt niet het geld wat er mogelijk is, maar bepaal je zélf wat je doel is en wordt het geld daarvoor ingezet. Denk je dat je doelen niet haalbaar zijn omdat het financieel niet kan? Ga dan de uitdaging aan om met mij in gesprek te gaan en zie dat geld niet een beperking hoeft te zijn!

Bij Financiële Planning worden ook je doelstellingen besproken. Toch gebeurt het maar al te vaak dat je passie onbesproken blijft, omdat die buiten bereik of irrelevant lijkt. Bij Life Planning breng je in een serie gesprekken op tafel wat je werkelijk bezig houdt en bouwen wij daar vervolgens een financieel plan omheen. Een plan waar je écht enthousiast van wordt.

Benieuwd hoe? Bekijk de George Kinder’s EVOKE®-methode.

EVOKE®-METHODE

‘Doen wat je echt wilt – niet later, maar nú – is een droom die veel mensen diep wegstoppen’

– Monique Wientjes –

George Kinder & het proces

Life Planning is ontwikkeld door vooraanstaand financieel adviseur George Kinder, die twintig jaar geleden in de V.S. het Kinder Institute of Life Planning oprichtte. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om goed te luisteren naar de klant, om de echte wensen van de klant boven tafel te krijgen.

Waar de gemiddelde adviseur al na anderhalve minuut oplossingen voorstelt, luistert een Life Planner tijdens het gesprek vooral. Hiervoor gebruikt deze de EVOKE®-methode: een strak proces van gesprekken dat je een spiegel voorhoudt door middel van prikkelende, soms confronterende vragen. Je wordt hierdoor veel beter begrepen en het resultaat is een financieel plan waar je passie centraal staat.

Herontdek je drijfveren

Life Planning wil niet het leven plannen – dat laat zich niet plannen! Wat het doet is de kwaliteit van je leven verbeteren door doelen helder te krijgen en een proces op gang te brengen waarbij deze ook echt worden gerealiseerd. Die wereldreis maken of tijd vinden om te schrijven, vier dagen werken of de sprong wagen om van je hobby je beroep te maken; laat die wensen vooral niet onderdrukt of uitgesteld worden door je financiële aannames.

De Life Planner helpt je de kansen te zien, deskundig en persoonlijk. Die geeft je houvast om recht op je doel af te gaan!

Evoke

Financial Life Planning in stappen: de George Kinder’s EVOKE®-methode

‘Als je meer tijd en geld had, wat zou je dan doen?’

Life Planning is een verrassend bondig proces, opgedeeld in vier tot hooguit vijf gesprekken. Na de intake volgt elk gesprek een nieuwe stap in de EVOKE®-methode, wat staat voor Exploratie, Visie, Obstakels, Kennis en Executie. Deze professionele methodiek, door George Kinder ontwikkeld, is getest en gestaafd door twintig jaar praktijkervaring.

1. Exploratie
Iedereen heeft last van vooroordelen, waarbij je voelt dat je op een bepaalde manier moet leven omdat je denkt dat het financieel niet anders kan. Deze vooringenomenheid speelt bewust of onbewust in elk gesprek een rol. Het druist soms in tegen wat je eigenlijk wilt. In het exploratiegesprek wordt daarom zonder oordeel geluisterd naar wat je eigenlijke dromen en idealen zijn, om te achterhalen wat je nu echt wilt.

2. Visie
Nu komen drie lastige vragen aan bod. Stel dat je onmetelijk rijk was, wat zou je dan doen? Van een gevoel van schaarste naar overvloed. In de volgende vraag maken we het kleiner: als je dan nog vijf tot tien jaar te leven hebt (zonder beperkingen), wat zou je veranderen aan je leven? Confronterend. De derde en laatste vraag: je hebt nog één dag te leven. Te weinig om grootse dingen te doen, maar de belangrijkste vraag die je jezelf dan stelt is wat je hebt gemist.

3. Obstakels
Hobbels in de weg zijn er altijd. Je hebt als grootste wens misschien een jaar rond de wereld reizen, maar wat doe je zolang met de zaak, of je huis? Misschien wil je je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, maar durf je het financieel niet aan. Het goede nieuws is dat obstakels negen van de tien keer oplosbaar zijn. Soms moet je daarvoor financieel andere keuzes maken.

Vaak trek je aan de hand van de sessies zelf al je conclusies. Misschien dat twee auto’s toch eentje te veel is… Interessant, want in een doorsnee gesprek over financiële planning is de kans groter dat je geneigd bent om die wagens absoluut niet op te geven. Die staan in de buitenwereld voor luxe en succes. Ziedaar de kracht van Life Planning, waar je kijkt naar wat voor jezélf belangrijk is.

4. Kennis
Kennis leidt in dit geval tot zelfinzicht. De financial life planner, die tot nu vooral aandachtig heeft geluisterd, bekijkt hoe het gerealiseerd kan worden. Onafhankelijk en betrouwbaar: hypotheken omzetten, verzekeringen aanpassen of opzeggen, de klant adviseren in een schuldenstructuur. Soms zie je door de complexiteit van financiële producten door de bomen het bos niet meer. Wat kost het eerder met pensioen gaan? Hoe kun je de overwaarde van je huis inzetten? Met dit inzicht kun je misschien je dromen wel realiseren.

5. Executie
De truc zit ‘m altijd in de uitvoering. Nu helder is waar je passie ligt, kun je je ideale situatie voorstellen. Beeld je eens in hoe het zal zijn als je je doel hebt behaald. Daar ontstaan praktische vragen uit: wie helpt je eraan herinneren dit te doen? Hoe ga je dit organiseren? Samen zoek je antwoorden op deze vragen en werk je de planning uit tot een lijst van overzichtelijke stappen.

Vijf korte gesprekken, waarin alles kan veranderen. Lees hier wat Life Planning voor eerdere klanten heeft betekend.